Wednesday, June 3, 2009

Vänsterpartiet


Fyra snabba:

JA till utträde ur EU.
NEJ till EMU
NEJ till Lissabon
JA till utvidgning.




Vänsterns hjärtefråga berör arbetsmarknaden. De kräver att strejkrätten och fackens rätt garanteras, antingen genom i fördrag eller genom ett svenskt undantag.
Vilket betyder: att arbetare som kommer hit från resten av EU ska jobba för samma lön och ha samma arbetsskydd som de i Sverige. Exempelvis så ska polska husbyggare få lika mycket betalt som svenska, vilket leder till att det blir dyrare att bygga hus men att de får en likvärdig lön.
Vad tycker du är viktigast? Att marknaden får sätta sina egna priser utifrån tillgång och efterfrågan eller att arbetarna har lika förutsättningar oavsett var ifrån de kommer?
Spelar det någon roll att de utländska arbetarna får jobba 12 timmar per dag om de ändå vill det eftersom de tjänar mer än vad de gjort hemma? Skall facken lägga sig i det här? Vad ska vi ha för arbetspolitik?

Övriga frågor:
Arbetsmarknad: Europeiskt samarbete med att komma åt kriminella, men nationell straffrätt.
Internet: Vill ändra upphovrättslagningen så att "vanlig" fildelning tillåts.
Gemensamt försvar: Nej. Toppen med svensk alliansfrihet.

Toppkandidat: Eva-Britt Svensson
Erfarenheter: Europaparlamentariker sedan 2004. Vice utförande i utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män och även vice ordförande i partigruppen Europeisk enade vänstern/Nordisk grön vänster. Hon är även förste vice ordförande i Folkrörelsen Nej till EU.
Kärnfrågor: Feminism, arbetsmarknad, välfärd, miljö, öppenhet – att vi driver vänsterpartiets viktigaste frågor även på EU-nivå.
Mer info hittar du här: vänsterpartiet.


1 comment:

anny said...

hallå, är vänsterpartiet det enda partiet eller? Är det dom du vill att vi ska rösta på? Jag tycker det här inlägget har legat överst lite väl länge nu... har dom mutat dig? Kommer du äntligen bli rik på din blogg?