Friday, June 5, 2009

Miljöpartiet

Fyra snabba

NEJ till utträde.
NEJ till EMU
NEJ till Lissabon
JA till utvidgning.




Miljöpartiet hjärtefråga är självklart miljön (surprise!). De anser att EU bör minska sina utsläpp med 80 % till 2020. De kräver även att EU:s subventionering av kolkraft ska upphöra och kärnkraften avvecklas. De vill även höja EU:s miniminivåer för miljöskatter och införa en flygskatt. Inga EU-pengar ska få gå till åtgärder som förvärarar klimatproblemen. Enskilda länder ska få ha strängare miljökrav än de som uttrycks i EU-lagstiftningen.
Vilket innebär: Kärnkraft och kol är det viktigaste energikällorna vi har. Genom en avveckling måste andra miljövänliga alternativ framkomma. Vad tycker du? Är det värt att betala mer för energin för att på längre sikt kunna ha en hållbar utveckling? Ska vi fokusera på att skapa förnyelsebara energikällor eller är det att slänga pengarna i sjön (hoho)? Ska kraven på EU och Sverige vara högre än på andra länder som släpper ut mer, såsom USA?

Övriga frågor:
Arbetsmarknad: Företag verksamma i ett annat EU-land måste följa landet lagar och kollektivavtal.
Internet: Vill ändra upphovrätten och avkriminalisera fildening för icke-kommersiellt bruk. Motsätter sig alla lager som kränker den personliga integriteten.
Familj: Vill att rätten till fri abort ska föras in i EU:s rättsstadga. Förespråkar ett EU-förbud mot barnaga.

Toppkandidat Carl Schlyter
Erfarenhet: Har suttit i Europaparlamentet sedan 2004 och fått utmärkelsen den mest aktiva i EU av Sveriges politiker. 2000-2008 satt han i Miljöpartiets partistyrelse och han var politisk sekreterare i Stockholms stad 1994-1995.
Kärnfrågor: Miljö, ökad öppenhet i EU. Politiken närmare folket.
Läs mer på: miljöpartiet

No comments: