Saturday, June 6, 2009

Folkpartiet


Fyra snabba.

NEJ till utträde.
JA till EMU.
JA till Lissabon.
JA till utvidning.



Folkpartiets hjärtefråga berör konsumenter. De vill införa en europeisk konsumenträttighetslag. De föreslår att EU:s veterinärkontor omvandlas till en europeisk matpolis, med fler inspektörer för att kontrollera salmonella och bekämpningsmedel i livsmedel och kontrollera så att innehållsdeklarationerna stämmer med innehållet.
Vilket innebär: Precis vad de står, en gemensam lag för vilka regler konsumenter har. Mest intressant är väl istället att fokusera på vilken roll handeln skall ha i EU. Vad tycker du? Ska EU vara som en borg som endast handlar med varandra tullfritt och sedan dumpar det de inte kan sälja på andra marknader? Vilka rättigheter ska konsumenter har?
Övriga frågor:
Arbetsmarknad: Värnar om arbetskraftens fria rörlighet. Vill underlätta handlen med tjänster mellan medlemsländer.
Familj: Anser inte att EU bör lagstifta om skillsmässo- och abortfrågor.
Integritet: Motsätter sig EU-lagar om övervakning och kontroll.

Toppkandidat Marit Paulsen

Erfarenheter: Marit Paulsen gick över från socialdemokraterna till folkpartiet 1998, och var fram till 2007 folkpartiets andre vice ordförande och talesperson i äldrefrågor. Hon var ledamot av Europaparlamentet 1999-2004.
Övrigt: Paulsen valdes till "Årets europé" 1995, då Europarörelsen i Sverige utsåg sin första kandidat för det nyinstiftade priset. Hon fick det för sitt engagemang för Sveriges inträde i EU. Paulsen var ledande i kampanjen för ja-sidan i folkomröstningen om EU-medlemskap 1994. Hon förspråkade också ett svenskt införande av euro som valuta inför folkomröstningen 2003. Utöver de ovan nämnda frågorna har Paulsen varit drivande inom områdena miljö och livsmedel, bland annat i frågan om djurtransporter.
Läs mer på: Folkpartiet

No comments: