Saturday, June 6, 2009

Junilistan

Fyra snabba.

NEJ till utträde.
NEJ till EMU.
NEJ till Lissabon.
JA till utvidgning.


Junilistans hjärtefråga berör jordbruket och regionsstödet. De vill avskaffa EU:s jordbrukspolitik, inklusive tullar och subventioner. Jordbrukspolitiken bör i stället åternationaliseras. Vill avskaffa EU:s regionspolitik.
Vilket innebär: Att makten att besluta om starka regioner och stöd till jordbruk istället bestäms av riksdagen i varje land, istället för gemensamt. Vad tycker du? Ska makten ligga hos staten att bestämma i dessa frågor eller bör man arbeta gemensamt för att uppnå starka regioner och självförsörjning av jordbruket i EU?

Övriga frågor: Arbetsmarknad: Anser att arbetsrätten ska bestämmas nationellt. Motsätter sig därför EU:s makt över arbetsmarknaden. Den fria rörligheten ska inte värderas högre än svenska lagar och regler.
Integritet: Motsätter sig EU-lagar om övervakning och kontroll.
Klimat: Är positivt inställd till en gemensam EU-politik för att reducera växthusgasutsläpp men vill inte se någon gemensam energipolitik.

Toppkandidat Sören Wibe

Erfarenheter: Är en svensk professor och tidigare socialdemokratisk politiker som profilerat sig som EU-kritiker. Är sedan 2008 partiledare för Junilistan.
Kärnfrågor: En EU-kritisk röst i Bryssel.
Läs mer på: Junilistan

No comments: