Friday, June 5, 2009

Socialdemokraterna


Fyra snabba

NEJ till utträde.
JA till EMU.
JA till Lissabon.
JA till utvidgning.




Socialdemokraternas hjärtefråga handlar om att svenska modellen skall överordnas den fria rörligheten. Förslag på att EU bör skydda de fackliga rättigheterna. Rätten till stridsåtgärder ska lagfästas.
Vilket innebär: Staten skall upprätta spelregler för arbetsmarknadens aktör och för hur välfärdssystemet skall byggas upp. Staten skall ingripa på marknaden och vara resursfördelare. Exempelvis så ska man stödja företag som Volvo i svåra tider och ta mer av Volvo i bättre tider. Genom skatt ska man också fixa så att det blir en jämnare fördelning av pengar. Idéen hänger också ihop med en stark offentlig sektor, dvs staten ger en massa saker som betalas av skatter.
Vad tycker du? Ska den fria rörligheten begränsas genom att man följer den svenska modellen istället? Hur mycket ska marknaden få röra sig fritt och hur mycket ska staten och EU blanda sig i?

Övriga frågor:
Jämställdhet: Befattningarna i Eu ska delas lika mellan män och kvinnor.
Internet: Vill inrätta en integritetsombudsman i EU, för att bevaka de medborgerliga fri- och rättigheterna, som ska fokusera på internet.

Toppkandidat Marita Ulvskog

Erfarenhet: Före detta journalist. Hon var partisekreterare för Socialdemokraterna mellan 2004 och 2009 och var tidigare civilminister 1994-1996 och kulturminister 1996-2004, samt riksdagsledamot sedan 1998. Hon var dessförinnan chefredaktör för tidningen Dala-Demokraten från 1990-1994.

Ulvskog anses tillhöra vänsterfalangen inom Socialdemokraterna och har en uttalat EU-kritiskprofil. Hon var som ung medlem i KFML, Kommunistiska förbundet marxist-leninisterna.

Läs mer på: socialdemokraterna

No comments: