Monday, June 1, 2009

Gabbis svarar

Eva undrar: Jag har en fråga... I de där frågorna som länderna vill bestämma själv om, bestäms saker men att bara de som "vill följa" följer? Eller är det de länderna som har typ majoritet som väljer vad man ska bestämma om ihop?

Gabbis svarar: Länderna har i förväg genom olika avtal kommit på inom vilka områden man ska samarbeta. Man måste typ tänka att ett land t.ex. Sverige tycker att de är bäst och vill bestämma allt själva. Men eftersom Sverige är litet så är de beroende av export och import av varor och tänker "Mmm namnamnam EU-kakan vill jag ta del av". Det finns en mängd sådana här fördrag där man har kommit överens om vad man ska besluta om och så vidare (där har alla lika mycket att säga till om, även fast man Frankrike, Tyskland och Storbritannien nog har mer att säga till om än exempelvis Sverige i praktiken. Det är liksom som små förhandlingar där alla måste komma överens). Kommissionen kan alltså inte lägga fram ett lagförslag om att man ska införa "gratis sjukvård till alla i EU" eftersom länderna inte tidigare kommit överens om att EU ska besluta om sådana ting. Det skall dock tilläggas att kommissionen ibland kan lägga fram en idé som är lite i en gråzon. Dock så behöver varken Europaparlamentet eller ministerrådet godta det som det är utan kan ändra på det eller förkasta det helt.

Fan, det där kunde jag svara på utan att wikipedia något. Äntligen visar det sig att CSN-lånet kan vara till någon nytta. Synd bara att det endast är val vart femte år.

No comments: