Friday, June 5, 2009

Centerpartiet

Fyra snabba.

NEJ till utträde.
NEJ till EMU.
JA till Lissabon.
JA till utvidgning.





Centerns hjärtefrågor i detta val berör integriteten. De vill stärka den personliga integriteten genom att inrätta en integritetsombudsman - med uppgift att granska så att nya lagar följer Europakonvetionen om de mänskliga rättigheterna- och en integritetsskyddskommitté som skulle kunna stoppa sådana förslag i EU.
Vilket innebär: Mänskliga rättigheter reglerar relationen mellan statsmakten och individen och fastställer samtidigt vissa skyldigheter som staten har gentemot individen. Europakonventionen fokuserar bland annat på individens rätt till liv, personlig frihet, religionsfrihet etc. På engelska heter ombudsman just ombudsman. Sverige är experter på att skapa tjänser för ombudsmän och tillsätta kommittéer.Vad tycker du? Fungerar denna byråkrati eller behöver vi andra tillvägagångssätt? Ska mänskliga rättigheter utgå från individen eller från kollektivet? Ska materiella rättigheter ingå i MR? Det vill säga, skall staten inte få rätt till ett hus om man behöver bygga en allmän väg över den? Hur långt skall den materiella rättigheten gå? Ska staten ens få ta pengar från vår lön i form av skatt?

Övriga frågor:
Arbetsmarknad: Värna om arbetskraftens fria rörlighet. Vill att handeln med tjänster skall bli lika fri som handeln med varor.
Migration: Vill att arbetskraftsinvandringen ska öka till Eu, både kvalificerad och lågutbildad arbetskraft. Vill också ha en gemensam flykting- och asylpolitik för EU.
Familj: Anser att partnerskap som ingås av samkönande i ett land ska erkännas också i EU:s övriga medlemsländerna. Kräver att aborter ska avkriminaliseras i alla medlemsländer

Toppkandidat Lena Ek
Erfarenheter: Europaparlamentsledamot sedan 2004. Distriktordförande i C i Östergötland 1993-1995. Kommualråd i Valdemarsviks kommun 1994-98 och landstingsledamot och ersättare i landstingsstyrelsen i Östergötland 1994-98. 1998 blev Ek riksdagsledamot och 2000 kandiderade hon och Maud för ordförandeposten.
Övrigt: Lena Ek innehar motorsågskörkort och jägarexamen.
Läs mer på: Centerpartiet


No comments: