Saturday, June 6, 2009

Moderaterna


Fyra snabba.

NEJ till utträde.
JA till EMU.
JA till Lissabon.
JA till utvidgning.



Moderaternas hjärtefråga berör sjukvården. De förespråkar fri förlighet för patienter att söka vård i vilket medlemsland de vill. Även läkare och sjuksköterskor ska fritt kunna arbeta i hela EU. Däremot ska EU inte ha en gemensam sjukvårdspolitik.
Vilket innebär: Folk som arbetar inom sjukvården kan alltså flytta runt, helt i enlighet med grundtanken bakom EU med ett fritt flöde av arbetskraft. Det negativa med detta kan vara en brain-drain. Om man tjänar mer pengar på att som polsk läkare jobba i Tyskland, kommer kvalificerad kunskap att lämna landet. Vad tycker du? Ska människor få jobba vart de vill eller är faran för brain-drain för stor?

Övriga frågor:
Brott: vill se ökat polissamarbete inom EU, med mer informationsutbyte mellan medlemslänerna, exempelvis av DNA. Fler brottslingar ska överföras till sina hemländer för att avtjäna sina straff där.
Integritet: Värnar om upphovsrätten på internet. De som fildelar lagligt ska dock inte kunna stängas av från internet.
Migration: Vill underlätta för legal arbetskraftsinvandring och sen en gemensam europeisk flyktingpolitik.

Toppkandidat Gunnar Hökmark
Erfarenheter: Han var MUF:s förbundsordförande 1979-84 och ledamot av partistyrelsen 1978-84. Han var riksdagsledamot 1982-2004, partisekreterare mellan 1991-2000. Europaparlamentariker sedan 2004.
Hökmark om sin roll i EU: "Mest stolt är jag över att ha fått parlamentet att strama upp EU:s krispolitik, skärpa reglerna för statsstöd till företag, öppnat upp energi och telemarknader och att en europeisk forskningspeng snart kommer att införas. Dessutom har jag drivit igenom att Sverige får 20 ledamöter i Europaparlamentet så snart Lissabonfördraget träder i kraft."
Läs mer på: moderaterna

No comments: