Monday, January 3, 2011

PS

Om ni undrade om min header så är den vita saken som jagar mig ett riskorn (och den förskräckta kvinnan i hörnet min kära moder Anette). Att bli jagad av ett adelsriskorn är nämligen min största skräck! Ris ris ris överallt! Att läsa i mina reseböckor om Kina som jag fick i julklapp att en vanlig hälsningfras i Kina är "har du ätit ditt ris idag?" gjorde mig inte ett dugg lugnare.

Men jag antar att det är en ris-k man får ta om jag vill åka på äventyr. (Förlåt, jag drog iaf inte något skämt om att min situation var risig).

1 comment:

Sofia said...

Haha :-D. Det här får mig att tänka på en mardröm jag hade då jag bodde i Beijing och alltid serverades 小白菜/Pak choy i nudelsopporna på de lokala hål i väggen-ställena. Jag skrev om det här: http://sofiaimittensrike.bloggsida.se/diverse/kinakalsmardrom-%E5%B0%8F%E7%99%BD%E8%8F%9C%E7%9A%84%E6%81%B6%E6%A2%A6 (min gamla, måttligt underhållande kinablogg som rann ut i sanden och som ser helt bäng ut nu då bloggen plötsligt av sig själv ändrade layout och inte vill återgå till den gamla layouten hur jag än försöker)

Jag vetetusan om jag tror på det där om "har du ätit ditt ris idag?" som hälsningsfras, aldrig hört, men "har du ätit?" är ju en vedertagen hälsningsfras iallafall. De är ju _extremt_ matfixerade i Östasiatiska kulturer, märks inte minst på deras filmer där man kan få se tio minuter långa scener med bara en snubbe som sitter och käkar nudlar eller liknande, t.o.m i japanska animefilmer ser man dem äta en massa, oftast fint animerad nudelsoppa som väcker ens aptit. I västerländsk film går de ju på en massa middagsdejter och grillfester och sånt, men man ser i princip aldrig nån faktiskt äta, kanske dricka lite kaffe på sin höjd!