Tuesday, April 21, 2009

Veckans geni eller knäppgök?

Det finns många framstående människor i vår historia som betraktas som fullfjädrade genier. Deras upptäckter eller teorier har förändrat världen och finns med oss än i dag. Samtidigt så är gränsen mellan en smartis och en kokosboll hårfin, vi ska därför granska våra universalgenier lite närmare för att se hur det egentligen stod till i huvudet på dem.

Denna vecka: Pythagoras.

Pythagoras blev känd till eftervärlden för sin matematiska formel Pythagoras sats (lustigt bara det) och har även haft ett viktigt finger med i spelet när det kommer till musikteori men det många kanske inte vet är att han även var en spännande sektledare som bildade en egen religion. Om du skulle vilja vara med i detta lilla samfund skulle du få lov att:
  • Avstå ifrån att äta bönor eftersom de är besläktade med människan.
  • Inte klappa en vit tupp.
  • Inte gå på landsvägar och definitivt inte bryta bröd.
Pythagoras sekt trodde även på reinkarnation. Man kunde återfödas både som människa såväl som djur och grönsak. Därför brukade Pythagoras predika för djuren.

Om du känner att detta är märkligt bekant så kanske det är så att du i ett tidigare liv var Empedokles, en av Pythagoras lärjungar, som var fast övertygad om att han kommit ihåg tidigare liv som en fågel, en fisk och en buske.

Om du däremot inte känner igen dig så kanske det var för att du var på släktmiddag med din bönfamilj och du var fullt upptagen att bråka med din flickvän, Kikärtan.

Så geni eller inte? Rösta här bredvid.

No comments: