Friday, October 3, 2008

Veckans historielektion

Det är lätt när man läser historisk kurslitteratur att drömma sig bort till en annan förfluten tid. På tapeten just nu är Frankrike under 1700-talet. Denna upplysning men ändå hovkulturens tid.

Om du varit adelsman/kvinna kunde du fylla dina dagar med dessa spännande aktiviter:
  • Titta på när kungen klädde på och av sig. Om du var rik och adlig så kunde du muta dig in i kungens klädkamrare för att applåderar och göra vågen när Solkungen klädde sig. Om du hade rätt kontakter kunde du även få vara en av de lyckliga få som fick sätta på kejsarens kappa eller strumpor.
    Så gör du för att uppleva det idag: Bli småbarnsföräldrer och gå på en fotbollsmatch.
  • Äta exotiska rätter. Rätter får fjärran innebar pengar som innebar status. Vad sägs exempel om läckerheter som laxkinder och påfågeltunga?
    Så gör du för att uppleva det idag: Gå på en hipp restaurang på den skummaste gatan i stan som med all säkerhet inte erbjuder några vegetariska alternativ.
  • Upptäck ett nytt rum i ditt palats. Vi bygger ett hus i Versaillestil och håll fester för alla för att skryta om din rikedom. Bjud även in allmänheten för att du ska kunna gotta dig extra mycket i din konsumtionsglädje. Spendera så mycket pengar så att kungen kan komma på besök och till slut så skuldsatt att du måste gifta dig med en galen man.
    Så gör du för att uppleva det idag: Ta lån på någon obskyr bank, skaffa dig fem kreditkort. Få allt att havrera (för att kungen kommer nog inte på besök) och bli en deltagare i lyxfällan.

Ja. Det var tider det.

No comments: