För att förstå vad Europaparlamentet gör måste man först hur EU är uppbyggt.
Kommissionen: Består av 27 tjänstemän, en från varje delstat. De lägger fram förslag på saker.
Ministerrådet: Har olika sammansättningar varje gång, men består alltid av ministrar från olika nationella regeringar. Så när EU skall besluta om exempelvis miljön så åker Sveriges miljöminister och säger vad Sverige tycker.
Europeiska rådet: Består av alla regeringschefer från alla länder. Så just nu hänger Reinfeldt där typ 4 gånger om året.
Europaparlamentet är som lillasystern som alltid vill vara med, men ibland inte får. Ibland när man inte bara vill fråga ministerrådet om vad de tycker, så går man även till Europaparlamentet. Här sitter 785 ledamöter, varav 19 är från Sverige. Man delar inte upp sig nationellt utan man tillhör olika politiska grupper. Miljöpartier från Europa sitter i en liten grupp och konspirerar medan spanska, tyska och svenska kristdemokrater sitter och snaskar oblater i en annan del av rummet.
Europaparlamentet deltar i beslut om frågor inom exempelvis miljö, fiske, polissamarbete, vägar och infrastruktur och flyktingpolitik. Andra saker som sjukvård och utbildningar vill Sverige och andra medlemsländer bestämma helt själva om, så då får EU hålla tyst.
Frågor på detta?
1 comment:
Jag har en fråga... I de där frågorna som länderna vill bestämma själv om, bestäms saker men att bara de som "vill följa" följer? Eller är det de länderna som har typ majoritet som väljer vad man ska bestämma om ihop?
Post a Comment