Sunday, January 30, 2011

Sjukvårdsupplysningen

Vill ni veta hur det är att vara sjuk i Kina? Vill ni få reda på informationen på ett högst krystat sätt med en kvinna som försöker dölja att hon inte duschat idag med en tofs? Då har ni kommit alldeles rätt, kvällen videoblogg innehåller allt detta och kanske till och med ett ögonblick där jag fokuserar lite för mycket på att någon har skrivit till mig på facebookchatten. Varsågoda, söndagens bästa, mesta och högst informativa underhållning!


Thursday, January 27, 2011

Kinas arbetsmarknad

Att ett land 1,3 miljarder människor har en sådan hög tillväxt är ganska fascinerande. Nu vet jag inte riktigt hur arbetslöshetssifforna ser ut i Kina, men min erfarenhet hittills är att de måste vara låga. Inte bara pga den stadiga BNP-siffran, utan även för att människor överallt utför de mest fascinerande jobben.

Här tillexempel. Jag sitter på Kinas motsvarighet till KTB, och var femte meter står en skylt: Quiet Area, Please be considerate. Ändå har någon liten stackare blivit anställd att stå i denna zon med en liten spade där det står please be quiet.

Fast så synd om honom är det antagligen inte, med all sannolikhet tjänar han bättre än jag gör på mitt taxijobb. Mindre skrikande människor behöver han hantera också, för om någon skulle ha några klagomål att ropa ut, är det bara för honom att vifta med sin spade.

Tuesday, January 18, 2011

Mandarin för utbytesstudenter

GLÄDJE! Ytterligare en kvällsvlogg (jag hatar ordet vlogg så mycket att jag bara måste använda det!) där ni kan få höra mitt härliga dalmål.

Monday, January 17, 2011

HK Slogans

Det som är väldigt skönt med Hong Kong är ändå att de flesta pratar engelska, oftast bättre än vad man kan tro. Det bästa med Hong Kong-engelskan är dock alla dessa slogans som finns överallt, här är min topplista so far.

4. In You. In here. - Köpcentrumet Festival Walk som ligger ett stenkast bort har försökt sig på en snitsig invitbaserad slogan.

3. Hall 3 and me, happy and free - Vår hall (dvs vårt hus där vi bor) ignorerar diktaturen och förespråkar frihet och glädje.

2. EXPerience noodles - it gives you a boost - Restaurangen EXP försöker göra nudlar lite mer populära i denna del av kina där man föredrar ris. Jag hoppas innerligt på att denna kampanj får genomslag.

OCH VINNAREN ÄR:
1. Be Living in Humanity Hall, Believing in Humanity - Hall 1 här på campus får priset för den mest underhållande slogan jag någonsin hört! Den har allt, en släng av mänskliga rättigheter, ordlek samt en återkoppling om vad man faktiskt gör i sitt hus - bor.

Sunday, January 16, 2011

Lamma Island


Efter en hysterisk utekväll på en bar långt upp i skyn och dans i högklackat i partyområdet LKF, skulle vi under lördagen delta i en faddringsaktivitet som vi visste mycket lite om, förutom att vi skulle åka till en ö alldeles utanför Hong Kong.


Säkerheten på den lilla färjan var på topp, och detta bekräftades med denna skylt:



Och när vi kommer fram får vi veta dagens planer: haika upp för ett berg (! ! !) i två timmar. Visst är det härligt att det här med vandring upp för berg på något vis förföljer mig tänkte jag och besteg med sönderdansade ben och alkoholtrött huvud upp till världens ände.

Men efter två timmars vandring kom vi fram till en strand. Solen kom fram, en selektiv värmebölja kom över oss och ölen var billig- helt plötsligt var varenda steg värt det, för äntligen kunde jag faktiskt ta bilder som folk skulle kunna bli avundsjuka på.

(Fast så avundsjuka behöver ni inte vara för att om jag skulle fotograferat åt andra hållet så låg där ett stort energiverk, men det behöver vi ju inte visa upp).

Friday, January 14, 2011

Peak out

På fredagar har vi inga lektioner så jag, Annika, Danna och vår nya vän Nicole begav oss upp till Victoria Peak, ett klassiskt turistställe där man kan se hela staden från ovan.














Uppe på toppen kunde man skriva kärlekshälsningar. Jag tänkte först skriva en efterlysning efter Ping Pong men beslutade mig istället för att börja min kampanj om att få dra ett fantastiskt underhållande toastmasterskämt på Malin och Kristians bröllop i sommar.
















Allt var frid och fröjd där uppe på toppen tills vi beslutade oss för att vandra runt i regnskogen lite. Allting var pittoreskt och trevligt, tills vi insåg att vi gått vilse. Efter en timmes nedförsbacke fick vi lov att klättra upp (eller kanske snarare bestiga) för ett berg för att kunna ta oss hem. Till allas glädje hade jag på mig ballerinaskor.

Wednesday, January 12, 2011

Ett helt vanligt inlägg

Tanken med min blogg är ju egentligen att den skall vara lustig och lite underhållande med många ordvitsar. Nu när den är i Hong Kong-format blir den ju istället lite mer av en resedagbok. Så ni får stå ut med prettoinlägg och bilder som jag lägger upp bara för att göra folk avundsjuka. Här är en uppdatering om vad som har hänt sedan vi kom.

Här är vi utanför vårt hem, första kvällen - även känd som sibirsknatten. När vi på morgonen gick och frågade om det fanns något sätt att göra rummet varmare än de ca 12 graderna tittade de förundrat på oss och sa ett långsamt "nooo?"








Jag och Annika chillaxar i storstaden som bara häftiga människor kan göra.











Här ser vi att jag äntligen bemästrat konsten att äta med pinnar. Och ser ni, jag äter ris! Och jag dog inte. Fast det märkligaste jag ätit hittills var friterad bläckfisk och det var gott!





Och vi har skaffat oss en vän. Danna heter hon.














Eftersom vi igår var på en gratis all you can drink för tjejer så är min informativa förmåga inte på topp, så jag bestämmer nu att jag inte behöver något bra avslut. Tjing-tjong så länge!

Saturday, January 8, 2011

Framme

Jag och Annika (min kära reskamrat) lever! Och är i Hong Kong. Resan gick finfint, vi hade en varsin fantastisk skärm med allt en vanlig liten resenär kan önska sig. Jag hade även en fet man som tog allt armstöd som resgranne. Detta var inte lika önskvärt, men antagligen ett sätt för karma att utjämna resupplevelsen.

Väl framme i Hong Kong tog vi oss till vårt rum. Iklädda 3 par byxor, 4 tröjor, 2 par strumpor försökte jag och Annika att sova utan täcken i rummet som hade en temperatur på cirkus 12 grader . Här en dokumentation av detta:


Det hela slutade med att vi fick sova i samma säng för att bibehålla livet. I morse tinade vi upp oss genom att använda hårtorken.

Tjing-Tjong så länge!

Wednesday, January 5, 2011

Ping Pong

Ni som har följt min blogg eller varit närheten av mitt liv har knappast kunna undgå sökandet efter min drömman Jose. Det finns dock ett sidospår av denna historia som inte så många vet om.

En gång i ungdomens dagar jobbade jag uppe i fjällkyrkan, det var även under denna tid som tanken om Jose började formuleras. Bosse, prästen, tyckte dock att min drömman lät som en galen fantasi och berättade för mig att han pratat med Gud, och att jag snarare skulle bli ihop med en nordkines vid namnet Ping Pong. Då kan ni förstå den lycka som tillkom honom när han fick höra att jag i en hel termin skulle befinna mig i Kina. Han är nu fullt övertygad om att hans profetia skall gå i uppfyllelse.

Jag är dock lite mer skeptisk och frågade Bosse hur jag skulle kunna urskilja framtida Ping Pong Larsson, och fick imorse ett sms till svar följande beskrivning:

1,85 lång, hästsvans och en kniv hängande på vänster sida. Enormt duktig på datorer och född i bergen i norra Kina.

Jag skulle ju vilja påstå att hans beskrivning av Ping Pong ungefär är lika galen som min om Jose, dock får jag nog ge honom lite mer tillit eftersom han ändå pratat med Gud om detta.

Monday, January 3, 2011

PS

Om ni undrade om min header så är den vita saken som jagar mig ett riskorn (och den förskräckta kvinnan i hörnet min kära moder Anette). Att bli jagad av ett adelsriskorn är nämligen min största skräck! Ris ris ris överallt! Att läsa i mina reseböckor om Kina som jag fick i julklapp att en vanlig hälsningfras i Kina är "har du ätit ditt ris idag?" gjorde mig inte ett dugg lugnare.

Men jag antar att det är en ris-k man får ta om jag vill åka på äventyr. (Förlåt, jag drog iaf inte något skämt om att min situation var risig).

Goda råd

Jag har fått många tips angående min förestående resa till Kina. De har alla varit fina och informativa men de bästa riktlinjerna fick jag såklart från min farmor Greta igår.

Gabbis jag har två råd till dig på vägen. Hel och ren. Familjemottot skall införlivas vart än en Larsson är i världen. Och framför allt. Om det blir en jordbävning. Spring inte runt och skrik utan ställ dig i en dörrkarm. Ingen kommer bry sig, så vad du än gör, ropa inte på hjälp, var inte rädd som en fjolla, de kommer i alla fall inte förstå dig.

Det märks att lång levnadstid leder till bättre rådgivande.